Baklava Dükkanı Açmak
En son güncellendiği tarih: Şub 16

BAKLAVA DÜKKANI AÇMAK
Baklava geleneksel Türk tatlılarının arasında en başı çeken tatlı türüdür. Bayramlarda, misafirliğe giderken, yeni bir ev veya araç sahibi olduğumuzda, ikramiye aldığımızda veya bunun gibi kutlamaya değer birçok durumda tanıdıklarımıza ikram ettiğimiz ve çok severek tükettiğimiz bir tatlıdır. İnce açılmış hamur yufkalarının, aralarına serpiştirilen ceviz, antep fıstığı, badem ve fındık gibi kuruyemişler ile birlikte şerbetlenmesi ile ortaya çıkan o efsane hamur tatlısı hepimizin aklını başından alır.
Eskiden annelerimizin bir araya gelerek evlerde hazırladığı ve pişirilmesi için fırınlarda sıra beklediği, neredeyse bayramdan bayrama tükettiğimiz baklava, şimdilerde daha pratik ve kolay ulaşılabilir bir tatlı olarak gündelik hayatımızın bir parçası olmuştur. Tatlı severlerin taleplerini karşılamak üzere pazara giriş yapan ve güzel başarılara imza atan firmaların artış göstermesi ile yeni bir sektör oluşmuştur.
Baklava dükkanı açmak için 30 m2 bir alan yeterli olabileceği gibi, işletmeye dahil edilecek imalathane, satış şubesi, sıcak servis alanı planlamaları karşısında ihtiyaç duyulan alan miktarı artış göstermektedir. Örnekle:
Sadece satış - 30 m2 ve üzeri
Satış ve servis - 50 m2 ve üzeri
İmalat ve satış - 100 m2 ve üzeri
İmalat, satış ve servis - 150 m2 ve üzeri alana ihtiyaç duyulmaktadır.
Baklava dükkânı açmak ortalama %35 ve üzeri kar marjı sunarak girişimcilerin dikkatini çekmektedir. Ancak girişimcinin öncelikle karar vermesi gereken husus pazara hangi konumdan giriş yapacağıdır. Biz bu başlangıç konumlarını üç ana başlık altında sizlere aşağıdaki gibi sunacağız.
1. İmalathane Kurmak ve
Kendi Markanızla Satış Yapmak
İmalathane kurarak imal edilen baklava ve tatlıları müşteriye doğrudan kendi markası ile ulaştırmak diğer seçeneklere göre daha fazla sermaye ve özveri gerektirmektedir. Bu dezavantaj gibi görünse de girişimcinin hayal dünyasını etkili bir şekilde kullanması ile krizi bir fırsata çevirmek mümkün olacaktır.
İmalathane kurmak için öncelikle iyi bir baklavanın özelliklerini bilmeniz ve imalat sürecine hâkim olmanız gerekmektedir. 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun kapsamında ‘Gıda Üretim İzni’ almalısınız. Bu süreç başlı başına detaylara sahip olduğu için bu konuda hazırlamış olduğumuz blog yazımızı buradan incelemeniz faydalı olacaktır.
İmalathanenizi ayrı bir konumda veya satış yapılacak işletme ile iç içe planlamanız mümkündür. Aynı konumda üretim ve satış planlamak çalışanlarınız üzerindeki gözetiminizi kolaylaştıracağı ve müşterilerinize göz önünde bulunan hijyen ile daha fazla güven vereceği gibi, ihtiyaç duyulan çalışma alanının artması ve satışa yönelik seçilen konumdaki kiralama-mülk alım maliyetinin artmasına bağlı olarak dezavantajda oluşturmaktadır. İmalathane farklı bir konumda planlanacak ise sıcak satış şubesine ulaşılabilir olması ve kontrol mekanizmasında size fayda sağlaması hususları göz ardı edilmemelidir.
Bu seçenekte kendi imalathanenizde üretim yaparak müşterinize doğrudan markanız ile ulaşmanız hem kâr marjınızı %150 oranında arttıracak hem de sektöre yeni bir bakış açısı getirerek fark yaratmanıza olanak sağlayacaktır. Ayrıca imalat aşamasında başarılı olmanız ve müşteri memnuniyetini sağlayarak marka bilinirliğinizi arttırmanız halinde, markanıza kurumsal kimlik kazandırarak bayilikler verebilir, işinize ivme katarak kazanç grafiğinizi yükseltebilirsiniz.
Sonuç olarak yeteri kadar sermaye gücünüz var ise ve dinamik bir başlangıç yapmak istiyorsanız size bu seçeneği dikkate almanızı öneririz.
2. İmalatçıdan Tedarik ile
Kendi Markanızla Satış Yapmak
Bir önceki seçime nazaran daha az zahmet ve daha az sermaye ile girişimde bulunma imkânı sağlar. İmalathane kurmak için ekstra bir alan, gıda üretim izni, gıda mühendisi, işin ehli usta ve insan kaynağı gibi durumlar sizi ilgilendirmez. Bu seçenekte ürün yelpazenizi doğrudan imalatçıdan tedarik ederek kendi markanız ile tüketiciye hitap edersiniz.
Markanıza ait tüm hususlarda karar verme yetkisi tamamen sizin kontrolünüzdedir. Mekân dekorasyonu, fiyatlandırma, rekabet piyasasındaki konumlanma, hizmet politikası, işletme konumu gibi tüm süreçleri dilediğiniz gibi yönetebilirsiniz.
Ancak tedarikçinizi çok iyi araştırmalı ve size sürekli olarak artan bir kalite anlayışı ile hizmet verecek doğru seçimi yapmalısınız. Aksi takdirde imalatçınızı değiştirmek, siparişleri karşılayamamak, ürün kalitesinde tutarsızlık gibi faktörler tökezlemenize, bulunduğunuz konumu ve yatırımlarınızı kaybetmenize sebep olabilir. Bu sebeple hatır gönül ilişkilerinden uzak durarak tedarikçiniz ile aranızda yazılı bir sözleşme yapmanız ve bu konuda hukuki yardım almanız sizi garanti altına alacaktır.
Sonuç olarak daha az sermaye ile girişimcilerin sektöre giriş yaparak kendi markalarını oluşturmaları bakımından iyi bir model olduğunu söyleyebiliriz.
3. Bayilik Alarak Satış Yapmak
Bu seçim ile başlangıçta ihtiyaç duyacağınız birçok prosedürü pas geçerek doğrudan sonuca ulaşırsınız. Yapmanız gereken tek şey hangi kurumsal markanın bayiliğini alacağınıza dair karar vermektir. Farklı markalar sahip oldukları kurumsal gücü arkasına alarak fiyat politikasını bu doğrultuda yönetmektedir. En iyi olabilmek için en iyilerle yola çıkmak önemli olsa da bütçenizi belirleyerek ulaşabildiğiniz en iyi markayı değerlendirmeli, size kazandıracaklarını ve risk durumunu hassas biçimde ölçümlemelisiniz. Böylece sektöre mümkün olan en iyi konumdan başlama imkânı bulursunuz.
Bilinen bir marka ile anlaşmanız halinde, o markanın bilinirliğinden faydalanarak, hazır müşteri kitlesine ulaşabilir, size güvenle yaklaşmalarını garanti altına alabilirsiniz. Bu durum satış rakamlarınıza olumlu yansıyarak kazanç grafiğinize artan bir ivme kazandıracaktır. Ayrıca marka tarafından işletme konumunuzun demografik olarak belirlenmesi, kurumsal kimliğin hazır olması ve buna bağlı olarak dekorasyon, personel seçimi, kıyafet yönetmeliği, logo, reklam stratejileri, sipariş – envanter takibi - satış yazılımları gibi konularda eksizsiz bir plan ile hazırlanmış anahtar teslim bir işletmeye sahip olabilirsiniz.
Sonuç olarak ilk seçenekten daha az, ikinci seçenekten daha fazla sermaye gerektiren ancak suya sabuna dokunmadan girişimcinin önünü açan bir model olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu seçenekler arasındaki sermaye ihtiyacını 2021 yılı için aşağıdaki rakamlarla ifade etmek mümkündür:
İmalathane Kurmak ve Kendi Markanızla Satış Yapmak - 500 Bin TL ve üzeri
İmalatçıdan Tedarik ile Kendi Markanızla Satış Yapmak - 50 Bin TL ve üzeri
Bayilik Alarak Satış Yapmak - 100 Bin TL ve üzeri
Tüm araştırmaları yaptınız ve başlangıç için yeterli sermaye miktarına sahipsiniz, pazara hangi konumdan giriş yapacağınıza da karar verdiniz. O halde işletmenizi açmak için sırasıyla neler yapmanız gerektiğine bir göz atalım:
1. İşletmeniz İçin Mekân Satın Almalı
veya Kiralamalısınız
2. Vergi Dairesi Kaydı
(Şahıs Firması / Limited Şirketi Kurmalısınız)
Düşük sermaye ile planlama yapıyorsanız aşağıda yazılı evraklar ile bağlı bulunduğunuz vergi dairesine giderek kaydınızı başlatabilirsiniz. Eğer sermaye miktarınız büyük veya ortaklı bir girişimde bulunacaksanız kendinize bir mali müşavir temin ederek onun danışmanlığında şirket kurmanız mümkün olacaktır.
Şahıs Firması Kurmak İçin Gerekli Belgeler
İmza Beyannamesi
Nüfus Cüzdan Sureti
Muhasebe Vekaleti
İkametgah Belgesi
Kira Kontratı ya da Tapu Fotokopisi.
İki Adet Vesikalık Resim
Kimlik Belgesinin Aslı
Limited Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler
Kuruluş Bildirim Formu
Dilekçe
Noter Tasdikli Sözleşme
Oda Kayıt Beyannamesi
İkametgah Belgesi
Kira Kontratı
Sermayenin Yatırılmış Olduğuna Dair Dekont
Not: Yukarıda yazılı olan belgeler zamana bağlı olarak değişiklik gösterebilir, bu nedenle bağlı bulunulan Vergi Dairesinden güncel evrak talepleri bizzat alınmalıdır.
3. Bağ-Kur Kaydı
1 Ekim 2008 de değişen yasa gereğince Vergi Dairesine kaydı oluşturulan mükelleflerin SGK’na bildirimi yapılarak Bağ-Kur işlemleri doğrudan başlatılmaktadır. Vergi kaydı sonrasında SGK’na giderek döküm talep etmeniz veya E-Devlet üzerinden bilgilerinizi yazılı olarak almanız yeterli olacaktır.
4. Esnaf ve Sanatkârlar Odası Kaydı (Sicil Tescili) /
Ticaret Odası Kaydı
Peki ben hangisine kayıt olacağım kaygısına gerek yoktur, çünkü bu bir tercih meselesi değildir, esnaflar yani şahıs firmaları Esnaf ve Sanatkârlar Odasına, sanayici ve tüccarlar yani şirket olanlar ise Ticaret Odasına kayıt olmalıdır.
Esnaf ve sanatkârlar, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren durumlarını otuz gün içinde bağlı bulundukları sicile tescil ve Sicil Gazetesinde ilan ettirmekle yükümlüdürler. Sicil marifetiyle de ilgili odaya kayıtları gerçekleştirilir. Sicil ve oda kaydı zorunlu olup; isteğe bağlı değildir.
Esnaf Odası Kaydı İçin Gerekli Belgeler
Nüfus Belgesi
İkametgah Belgesi
Vergi Levhası Fotokopisi
2 Adet Fotoğraf
SSK veya BAĞ-KUR Numarası
Emeklilik Var İse Tahsis Numarası
Ticaret Odası Kaydı İçin Gerekli Belgeler
İki Adet İmza Beyannamesi
Kira Kontratı veya Tapu Fotokopisi
Tutulan Ticari Defterin Noter Tasdik Kısmının Fotokopisi
İkametgah Belgesi
Nüfus Kağıdı Örneği
Taahhütname
Odadan Verilen Matbu Dilekçe
Not: Yukarıda yazılı olan belgeler zamana bağlı olarak değişiklik gösterebilir, bu nedenle bağlı bulunulan Esnaf ve Sanatkarlar Odası / Ticaret Odasından güncel evrak talepleri bizzat alınmalıdır.
5. Meslek Odası Kaydı
İlgili meslek odasına müracaat ederek aşağıda yazılı belgeler il işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
5 Adet Fotoğraf
İkametgah Belgesi
Nüfus Cüzdan Fotokopisi
Vergi Levhası Fotokopisi
Vekaletname (Aracı Var İse)
Öğrenim Belgesi / MYK Belgesi Fotokopisi
Not: Yukarıda yazılı olan belgeler zamana ve meslek odasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir, bu nedenle bağlı bulunulan Meslek Odasından güncel evrak talepleri bizzat alınmalıdır.
6. İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı
İş yerinizin bağlı bulunduğu Belediye Başkanlığına müracaat ederek aşağıda yazılı belgeler ile işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Sıhhi Başvuru Formu
Kimlik Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
Vergi Levhası veya Yoklama Fişi
Esnaf Odası ve Sicil Tasdiknamesi
Tapu Fotokopisi veya Kira Kontratı
Ustalık Belgesi, Satış Elemanı Belgesi veya Yetki Belgesi
Ticaret Odası ve Sicil Kaydı
Vaziyet Planı
Yangın Söndürme Tüpü (6 kg) ve Güncel Tarihli Faturası
İtfaiye Raporu (Gerekli İşyerleri İçin)
Kanalizasyon Bağlantı İzni
Karayolları Geçiş Yolu İzin Belgesi
Not: Yukarıda yazılı olan belgeler belediyenize ve yapılan işin niteliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir, bu nedenle bağlı bulunulan belediye biriminden güncel evrak talepleri bizzat alınmalıdır.
Sizler için hazırladığımız Baklava Dükkanı Açmak konulu bu blog yazımız ile aklınızdaki tüm sorulara cevap verecek nitelikte bir içerik hazırladık. Konu hakkındaki düşünce ve görüşleriniz ile sorularınızı lütfen bize iletiniz.
Eğer sizde bir girişimci olarak Baklava Dükkanı Açma konulu bu içeriğimizden memnun kaldıysanız bu bizim için en büyük ödüldür.
Şimdi bu konuda harekete geçiyorsanız;
sizlere mutlak başarılar diler, yolunuzun açık olmasını temenni ederiz.
İmalathane: İmalathane ve satış şubenizin aynı konumda olması halinde seçeceğiniz konum işlek bir cadde üzerinde olmayı gerektireceğinden, muhtemelen işletme üzerinde yer alan dairelerin varlığı ‘Muvafakat Belgesi’ ihtiyacı doğuracaktır. En az 8 daireli apartmanlarda; apartman yönetim karar defterinde, kat maliklerinin imzalarının bulunduğu, ilgili karar sayfasının noter tasdikli sureti ile bu ihtiyacı karşılamanız mümkün olacaktır. Bu sebeple işletmenizin konumunu planlarken kiralama – mülk edinme aşamasında muvafakat belgesi hususunun araştırılarak doğru karar verilmesi önemlidir. (Geri Dön)
Bayilik Almak: Her marka bayilik vermek için farklı fiyat talebinde bulunduğu gibi, bazı markalar sadece imalat işine ivme katmak ve sektörde daha hızlı tanınır hale gelmek üzere size tedarik sözleşmesi kapsamında ücretsiz veya oldukça düşük bir fiyat üzerinden bayilik vermek isteyebilir. Bedava ya da çok düşük fiyat politikasına sahip markalardan uzak durmanız sizi beklenmedik etkilerden koruyacaktır. (Geri Dön)
Demografi: Nüfus bilimi olarak bilinir. İşletme konumu; hedef müşteri yapısı, nüfus yoğunluğu, alım gücü, harcama alışkanlıkları, bölgedeki fırsatlar ve projeler gibi hususların birlikte değerlendirilmesi ile birlikte olumlu ve olumsuz yönlerin ölçeklendirilmesi neticesinde belirlenir. (Geri Dön)
Vergi Dairesi Kaydı: Müracaat sonrasında görevli yoklama memuru adrese gelerek yerinde tespit yapar. Tespit sonrası tanzim edilen yoklama fişinin bir sureti tarafınıza verilir. Yoklama fişiyle tekrar vergi dairesine giderek vergi sicil numaranızı almanız ve levhanızı tasdik ettirmeniz gerekir. Bu aşamadan sonra fatura tasdik ve basım yazısı alınır. Aldığınız bu yazı ile artık bir matbaa ile anlaşarak fatura bastırmanız mümkündür. (Geri Dön)
Etiketler: